Utánvétes fizetés: ismertető webshopoknak

utánvétes fizetés webshop

Hírlevél feliratkozóként első körben értesítünk Téged az újdonságokról. Egyet már most megígérünk: spammelni NEM FOGUNK! Csak akkor küldünk Neked levelet, ha tényleg valami hasznosat tudunk mondani.

Poszt megosztása

Az utánvét, mint fogalom régóta létezik a postai definíciók szótárában, azonban a webshopok fénykorában új értelmet nyer az utánvétes fizetés. Miért éri meg webshop tulajdonosként biztosítani a vásárlóknak ezt az opciót? Cikkünkből kiderül!

Mi az utánvétes csomag?

Az utánvétes csomagfeladás lényege, hogy a címzett a kézbesítéskor fizeti ki a csomag és a kézbesítés árát. A futárnak vagy a posta munkatársának ma már készpénzzel és bankkártyával egyaránt meg lehet téríteni az összeget, így a tévhitekkel ellentétben ez egy kényelmes és megbízható kiszállítási módszer. Angol nyelvterületen hivatalosan COD, vagyis Cash/Collect On Delivery: ezt az elnevezést nemzetközi szinten is alkalmazzák utánvétes csomag feladása esetén. A koronavírus járvány óta azonban egyre elterjedtebb, hogy bankkártyás terminál is van a futárnál az érintkezés elkerülésére, sőt! Akár a vásárláskor is ki lehet választani, hogy készpénzzel vagy kártyával szeretnénk majd fizetni.

Az utánvét azért nevezhető biztonságosnak, mert a futár kizárólag akkor adhatja át a csomagot a címzettnek, ha a fizetés megtörtént. Amennyiben a címzett nem tartózkodik otthon, akkor a kézbesítés sikertelennek minősül. A futárszolgálat a következő munkanapon egyeztetés után újból megkísérli a kiszállítást. A kiszállítás dátuma rugalmasan átszervezhető. Ezzel szemben az előre kifizetett csomagokkal előfordulhat, hogy a futár átadja a szomszédnak vagy a kapun belül leteszi, így azonban könnyedén illetéktelenek kezébe kerülhet és “lába kél”.

Utánvétes csomag feladása: hogy működik?

Amikor az utánvétes ügyfél megrendelést ad le a webshop felületén, akkor a kiszállítási vagy a fizetési módoknál az utánvét lehetőséget választja. Amikor a rendelés megérkezik, akkor a vásárló kifizeti azt a futárnak: az összeg a megrendelt termék mellett legtöbbször a kiszállítás díját és a kezelési költséget is tartalmazza. A kézbesítést végző logisztikai partner (futárcég) továbbítja a pénzt a feladónak. A feladó a nyomtatott számlát utánvét esetén is csatolja a csomaghoz.

csomagküldés webshopból utánvéttel

Gyakori példák az utánvétre:

  • Bele sem gondolunk, de a pizzarendelés is utánvétes tranzakció a legtöbb esetben, amikor a futárnak fizetünk.
  • A legtöbb webshopon is lehet utánvéttel kérni a csomagot a banki átutalásos és a bankkártyás online fizetés mellett.
  • Ha például beadjuk a kabátunkat a tisztítóba és akkor fizetünk, amikor érte megyünk is utánvétnek nevezhető.

Utánvétes fizetés: melyek az előnyök?

Teljeskörű webshop logisztikai szolgáltatásunk nemcsak visszáru kezelést, hanem utánvétes csomagfeladást is nyújt ügyfeleink számára. Épp ezért érdemes ismerni az utánvét előnyeit a webshopok és a vásárlók oldaláról is:

Bankkártyával/számlaszámmal nem rendelkezők megnyerése

Utánvétes opció fenntartásával olyan vásárlókat is meg lehet szerezni, akik nem rendelkeznek számlaszámmal, bankkártyával. Ugyan egyre kevesebben tartanak maguknál készpénzt, de még manapság is szép számban akadnak olyanok, akik szeretnek hagyományos módon eljárni. Ha például a versenytársaknál nem érhető el csomagküldés utánvéttel, akkor könnyedén el lehet halászni egy ilyen lehetőséggel a tranzakciókat a konkurencia elől.

Utánvét biztonsági játékosoknak

Sokan nem szívesen szolgáltatják ki a bankkártya adataikat a keresőben, ezért inkább az utánvétre voksolnak és a futárnak fizetnek. Emellett gyakran a bizalmatlanság is szerepet játszik a választásban: ha például először rendelnek egy online áruházból az emberek, akkor szívesen fizetnek átvételkor, hogy lássák, ténylegesen megérkezett a megrendelésük. A friss webshopok gyakran ezért kínálnak utánvétes fizetést a vásárlóiknak, mert ezzel növelni lehet a megbízhatóságot az emberekben.

Rugalmas opció a vásárlónak

A vásárlók oldaláról nézve a legnagyobb előnye az utánvétnek, hogy nem kell előre fizetniük a termékért. Ha a futárnak adhatják oda a rendelés árát, akkor helyben kezelhetik a pénzforgalmat.

Melyek lehetnek az utánvét hátrányai?

Minden érmének két oldala van, ezért az utánvétes csomagfeladásnak az árnyoldalait is jó ismerni. Az egyik ilyen negatívumra pont a már említett koronavírus-járvány világított rá, hiszen akkor több étterem, üzlet, gyártó is kiszállításra váltott. Ha a vásárlók többsége a kézbesítéskor tériti meg a megrendelése árát, akkor ez jelentős fennakadást okozhat a futárok napi időbeosztásában. Az utánvétes csomag feladása a COVID-19 alatt azért is állt le a legtöbb futárcégnél, hogy a torlódások minimalizálása mellett lecsökkentsék a személyzet és a vásárlók közötti fizikai kontaktust.

A vásárlók számára a legnagyobb hátrány, hogy szemben a bankkártyás online fizetéssel vagy az átutalással

Utánvétnél nagyobb a kockázata a kézbesítés elutasításának is. Kifejezetten nagy rizikótényező ez azoknál a webshopoknál, akik élelmiszereket, sérülékeny vagy magas árfekvésű árucikkeket (üvegtermékek, növények, elektronikai eszközök stb.) értékesítenek. Ilyen esetben a webshopnak ugyanúgy ki kell fizetnie a kiszállítás díját, a visszáru miatt azonban a bevételtől elesnek és plusz adminisztrációs teher is nyomja a vállukat. Csapatunkkal a Complexpress-nél átvállaljuk a visszárukezeléssel járó extra feladatokat is, így ügyfelünk a vásárló kompenzálására koncentrálhat.

Nem utolsó sorban az utánvét plusz adminisztrációt jelent a webshopoknak, nehezebb nyomon követni a könyvelőnek is a pénzügyi folyamatokat a cégben. A kifizetéseket mindig egyeztetni kell a számlákkal, ami végső soron bonyodalmakat okozhat a pénzforgalomban.

Összegzés: hogyan éri meg az utánvétes fizetés?

Csapatunk teljeskörű webshop logisztikai szolgáltatása tartalmazza az utánvét kezelést is, ami több szempontból is megkönnyíti ügyfeleink mindennapjait:

  • A Billingo automatikus számlázó rendszerrel dolgozunk, így az időrabló adminisztrációval egyáltalán nem kell foglalkoznia ügyfeleinknek. Egy webáruház tulajdonos és egy könyvelő is értékes időt spórolhat meg azzal, ha többé nem manuálisan dolgozza fel a befizetéseket. A Billingóval a készpénzes számlákat is előre ki tudunk nyomtatni, a csomaghoz mellékelni és elektronikusan kiküldeni, aminek egy verziója bekerül adatbázisba is a könyveléshez.
  • Ha egy kézben van a kiszállítás, a számlázás és az utánvétkezelés, akkor nem nehezítik nemkívánt bonyodalmak a folyamatokat.
  • Jelentések formájában ügyfeleink valós idejű áttekintést kaphatnak az utánvétes csomag feladása mellett a raktárkészletről, számlákról stb. Az adatok tükrében akár fejleszteni is lehet a fizetési lehetőségeket.

Ha olyan logisztikai megoldást keresel webáruházadba, amellyel a raktározás, a csomagolás és a kiszállítás folyamatait is profikra bízhatod, akkor szívesen segítünk: vedd fel velünk a kapcsolatot!

Iratkozz fel a logisztikai újdonságokra!

Hírlevél feliratkozóként első körben értesítünk Téged az újdonságokról. Egyet már most megígérünk: spammelni NEM FOGUNK! Csak akkor küldünk Neked levelet, ha tényleg valami hasznosat tudunk mondani.

További bejegyzések

logisztikai-krach
Logisztika

Mit tehetsz, ha beüt a logisztikai Armageddon?

Webáruházat működtetve a kiszolgáltatottság az utolsó, amire vágyhat az ember. De mégis mit lehet tenni, ha váratlanul elérhetetlenné válik az a szolgáltató, aki nélkül nem megoldható a rendelések kézbesítése?

visszárukezelés
Logisztika

Hogyan lehet a visszárukezelés marketing fegyver?

A modern e-kereskedelem egyik legnagyobb kihívása a vásárlói elégedettség fenntartása. Az optimalizált vásárlási folyamat már korántsem elegendő ahhoz, hogy egy webáruház 5 csillagos vevői élményt nyújtson.