Magyar magból, Angol növény 2. rész

vamkezeles_nagybritanniaban

Hírlevél feliratkozóként első körben értesítünk Téged az újdonságokról. Egyet már most megígérünk: spammelni NEM FOGUNK! Csak akkor küldünk Neked levelet, ha tényleg valami hasznosat tudunk mondani.

Poszt megosztása

Vámügyekről érthetően

/Mokran Ildikó, vámügyi szakértő, ÁFA regisztráció, I M Bookkeeping vezetője/

Az öt éve indult EU-Anglia sakkjátszma végjátékaként 2020 December 31-én az Egyesült Királyság végül lelépett a tábláról. A fennmaradó tisztázatlan kérdések miatt a két fél között megnehezült az áru- és vámkezelés, és nagyfokú bizonytalanságot eredményezett a piacon.

Azóta újabb kereskedelmi egyezmények születtek a felek között, ezért eljött az idő, hogy áttekintsük a változásokat, különösen a leginkább érintett webáruházak szemszögéből nézve. Az I M Bookkeeping segíti a magyar cégek eligazodását az új jogszabályok útvesztőjében, valamint a termékek lehető leggyorsabb és legolcsóbb eljuttatását az angliai vásárlókhoz.

Vámkezelés 135 font csomagérték alatt

2021. január 1-től az e-kereskedelem csomagküldési es vámkezelési szabályai megváltoztak a Nagy-Britanniába magánszemélyek részére küldött kis értékű, azaz a 135 font (jelenleg kb 54.000 forint) alatti csomagok esetén. Ebben az esetben az eladónak az angol áfát kell felszámolnia az értékesítés időpontjában, és ezt az angol állam felé megfizetni. Amennyiben a csomagban nincs jövedéki termék és értéke 135 font vagy annál kevesebb, az angliai vámszabályok alapján a csomag nem vámköteles. Ebben az esetben csak a már fent említett ÁFA kötelezettségnek kell eleget tenni, amelynek feltétele az angol ÁFA regisztrációs szám (VAT number).

135 font csomagérték feletti vámkezelés

135 font feletti csomag esetén a vevőnek kell megfizetnie a keletkezett vámot és 20% ÁFÁ-t a csomag értéke után. Tapasztalataink alapján ez nem túl előnyös a webes értékesítőknek, hiszen emiatt rengeteg vásárló eláll a vásárlástól. Egyrészt, mivel a vételár kifizetésekor a vámköltség mértéke ismeretlen, az ÁFA pedig sokszor csak a végösszegben jelenik meg, és a vevő becsapottnak érzi magát. Másrészt, a nagy futárszolgálatok nem vállalják, hogy a csomagokat egyesével a származási országhoz kapcsolódó vámszázalékkal kezeljék. Ezért többletköltség keletkezik, amelyre ugyan lehet visszatérítést kérni, de a vásárló nem mindig tudja és nem is szívesen bajlódik vele.

A DDP fuvarparitás

Az I M Bookkeeping ezen probléma megoldására a DDP (Delivered Duty Paid) fuvarparitás alkalmazását ajánlja. Ebben az esetben az eladó fizeti meg a felmerülő vám és import ÁFA költségét. A vásárló sem érzi magát becsapva és az eladó is biztos lehet benne, hogy az ÁFA megfizetése megtörtént. Ez adójogilag is biztonságot teremt.

Mi a feltétele a DDP incoterms alkalmazásának? Valójában szinte ugyanaz, mint a kis értékű csomagok esetén. Az angol ÁFA-szám ebben az esetben kiegészül egy EORI-számmal (Economic Operators Registration and Identification number).

Mindkét esetben szükséges egy regisztrációs kérelem az ÁFA-szám igényléséhez. Nagy Britannia területén nem szükséges a pénzügyi képviselet a nem angol honos cégek ÁFA-szám kéréséhez, de néha kérheti az adóhivatal. Az ÁFA-regisztrációval kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén cégünk örömmel áll rendelkezésükre.

Megbízható partner az angol piacon

Ügyfeleink számára biztonságot nyújt, hogy már 13. éve működünk az Egyesült Királyságban.

Az I M Bookkeeping 2008 óta megbízható szereplő a könyvviteli szolgáltatást nyújtó irodák piacán Angliában. Szolgáltatásaink széles palettáját idén januártól vámügyintézéssel bővítettük, hogy megkönnyítsük ügyfeleink számára a Brexit okozta változásokhoz való alkalmazkodást, valamint az export-importhoz kapcsolódó jogszabályok megértését. Felügyeleti szervünk az Institute of Certified Bookkeepers (Minősített Könyvelők Egyesülete), amelynek tagjaként kötelező felelősségbiztosítással rendelkezünk. Ezenkívül az Institute of Export & International Trade és a Magyar Vámügyi Szövetség első nemzetközi tagjaként állunk már meglévő és leendő ügyfeleink rendelkezésére.

Azoknak a cégeknek, akik terjeszkedni szeretnének a nemzetközi játéktérben és meghódítanák az angol piacot, javasoljuk egy angliai cég bejegyzését, amelynek teljes körű ügyintézésében is tudunk segítséget nyújtani. Az I M Bookkeeping Ltd az Egyesült Királyság piacán teljes körű háttért biztosít a cégalapítástól a könyvvitelen át a vámügyintézésig leendő partnerei számára is.

Iratkozz fel a logisztikai újdonságokra!

Hírlevél feliratkozóként első körben értesítünk Téged az újdonságokról. Egyet már most megígérünk: spammelni NEM FOGUNK! Csak akkor küldünk Neked levelet, ha tényleg valami hasznosat tudunk mondani.

További bejegyzések

logisztikai-krach
Logisztika

Mit tehetsz, ha beüt a logisztikai Armageddon?

Webáruházat működtetve a kiszolgáltatottság az utolsó, amire vágyhat az ember. De mégis mit lehet tenni, ha váratlanul elérhetetlenné válik az a szolgáltató, aki nélkül nem megoldható a rendelések kézbesítése?

visszárukezelés
Logisztika

Hogyan lehet a visszárukezelés marketing fegyver?

A modern e-kereskedelem egyik legnagyobb kihívása a vásárlói elégedettség fenntartása. Az optimalizált vásárlási folyamat már korántsem elegendő ahhoz, hogy egy webáruház 5 csillagos vevői élményt nyújtson.